Bepaal de kosten voor jouw badkamer

Hoe pak ik de verbouwing van mijn badkamer aan en waar moet ik op letten?

  1. Budget bepalen
  2. Ontwerpen
  3. Doe je het werk (deels) zelf of besteed je het uit?
  4. Offertes aanvragen
  5. Offertes vergelijken
  6. Afspraken maken en opdracht verstrekken
  7. Uitvoering
  8. Werk gereed

Een goed budget kan je veel geld en tijd besparen. Het bepalen van het budget is een van de eerste dingen die je doet. Wanneer je een budget hebt kun je gericht ontwerpen of uitzoeken wat je graag in de badkamer wil hebben. Zonder budget loop je het risico dat je na het ontvangen van de offertes moet gaan bezuinigen waarbij je opnieuw tijd in je ontwerp dient te steken en naar een alternatief dient te zoeken. Iets waar jij en de aannemer onnodig tijd in steken (immers betaal je uiteindelijk de tijd van de aannemer). Het beste is wanneer je per onderdeel hebt bepaald hoeveel budget je daarvoor hebt staan. Op deze manier kun je gericht op zoek gaan. Kostenbadkamer.nl heeft hiervoor een rekentool ontwikkeld waarbij zeer snel een budget op regelniveau kan worden vastgesteld.

Bij het bepalen van het budget is ook de huidige staat van de badkamer bepalend. De volgende tips geven je graag mee:

– Bestaat het huidige wandtegelwerk uit 1 of 2 lagen? 2 lagen betekent meer sloopwerk.
– Probeer te achterhalen van welk materiaal de wanden achter het tegelwerk is gemaakt. In bijvoorbeeld beton wanden is het moeilijker om leidingen weg te werken dan in kalkzandsteen wanden. Bij houten of metalstudwanden dient de (watervaste) gipsbeplating ook vernieuwd te worden.
– Zie je nog leidingwerk in het zicht lopen en wil je deze netjes weggewerkt hebben? Dan dienen deze leidingen in de wanden te worden ingefreesd.
– Wil je de huidige indeling veranderen? Dan dien je rekening te houden met het aanleggen van nieuw leidingwerk.
– Heb je wel eens last van schimmels in de badkamer? Dan is de ventilatie niet op orde. Een mechanische ventilatie kan een oplossing zijn.

Wanneer je een budget hebt bepaald kun je gaan ontwerpen. Je bepaalt eerst de indeling van de badkamer. Het behouden van de huidige indeling is uiteraard het meest voordelig aangezien er dan geen leidingen en dergelijke verplaatst of bij gemaakt hoeven worden. Vervolgens kun je jouw gewenste afwerking uitzoeken. Doordat je een budget hebt bepaald kun je gericht op zoek gaan naar tegels en sanitair.

Wanneer je twee rechter handen hebt kun je veel geld besparen. Echter schakelen de meeste mensen een aannemer in om het werk voor hen te laten uitvoeren. Je kunt er ook voor kiezen om de uitvoerende partijen zelf in te schakelen en de aannemer links te laten liggen. Dit kan je zo’n 20% à 25% besparen. Je dient dan wel alle partijen zoals een sloper, loodgieter, elektricien, stukadoor, tegelzetter en schilder zelf te vinden, te plannen en te coördineren. Het risico ligt dan ook een groot deel bij jezelf wanneer er iets mis gaat.

De economie is aan het pieken. Bouwbedrijven hebben het momenteel druk. Houd hier rekening mee met het aanvragen van offertes bij aannemers. Vraag tenminste offertes op bij 3 aannemers. Wanneer er één afzegt heb je altijd nog een vergelijk. De prijzen voor badkamer renovaties kunnen ver uit elkaar liggen. Prijsverschillen tussen aannemers van 30% komen regelmatig voor. Zorg er dus voor dat je dan wel een goed budget achter de hand hebt. Want wie komt met een juiste prijs als je twee offertes hebt liggen, maar ze liggen zo ver uit elkaar? Is de duurste dan wel zo duur of heeft de ander iets niet in zijn offerte opgenomen?

De aanvraag van een offerte is een belangrijk onderdeel. Probeer deze zo helder mogelijk te formuleren en meldt zoveel mogelijk informatie of wensen. Wanneer je informatie weg laat dan kunnen aannemers dit gedeelte naar hun eigen perceptie invullen (of zelfs niet rekenen) en wordt het vergelijken van offertes lastiger.

Tips bij het aanvragen van offertes:
– Vraag om een vrijblijvende offerte zodat je niet geconfronteerd wordt met kosten alleen voor het opstellen van de offerte.
– Vraag altijd om een open begroting. Dit houdt in dat je vraagt om een gespecificeerde opgave waarin alle werkzaamheden staan uitgeschreven.
– Formuleer jouw wensen zo helder mogelijk.
– Maak een schets of tekening van de bestaande en gewenste situatie.
– Geef aan:
   – wanneer je de werkzaamheden uitgevoerd wil hebben indien je dit al weet.
   – welk type tegels en sanitair je hebt uitgekozen.
   – hoe je wil dat ze de materialen aanvoeren en het afval afvoeren. Wellicht wil je niet dat ze hiermee niet door je huis lopen, maar dat ze bijvoorbeeld een bouwlift en stortkoker dienen te gebruiken.
   – tussen welke tijden ze mogen werken.
   – dat er gebruik gemaakt dient te worden van sneldrogende uitvlakmortel als ondergrond voor het tegelwerk. Dit bespaart tijd in de planning.
   – of je een doucheput of drain wil laten toepassen.
   – dat je een schimmelwerende kit wil laten toepassen voor de afdichting van voegen.
   – dat je een 2 componenten schimmelwerende kit wil laten toepassen rondom de doucheput of drain. Deze kit heeft een betere hechting op RVS materialen dan normale siliconen kit. Tevens is de levensduur langer.
   – dat je een schimmelwerende verf wil laten toepassen. Indien er in de huidige situatie schimmel aanwezig is dient dit met een schimmelreiniger eerst verwijderd te worden.

Zodra je de offertes hebt ontvangen kun je deze vergelijken met elkaar en jouw budget. Ga je voor de goedkoopste of ga je voor degene die de werkzaamheden het beste heeft beschreven? Belangrijk is dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Noteer daarom voor jezelf wat je niet duidelijk is en probeer je antwoorden te krijgen van de aannemer wanneer je met hem zaken wil doen.

Wanneer je een keuze hebt gemaakt kun je de aannemer benaderen en afspraken met hem maken. Leg bijvoorbeeld vast in welke uitvoeringsperiode je de renovatie wil laten plaatsvinden en dat je een planning voor aanvang wenst te ontvangen. Staan er zaken niet in zijn offerte, maar heb je deze wel mondeling met hem afgestemd? Leg ze vast bij het verstrekken van de opdracht om achteraf discussie te voorkomen. Let ook op of er geen randzaken zijn waar je het niet mee eens bent. Kijk of er bijvoorbeeld redelijke betalingstermijnen worden gehanteerd en of een vast uurtarief wordt aangehouden bij uitvoering van extra werkzaamheden. Sommige aannemers sluiten bepaalde werkzaamheden uit in hun offerte. Dit zijn vaak werkzaamheden die ze vooraf niet kunnen inschatten. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van asbest of oude lekkages waardoor de ondergrond is aangetast. Verwijdering of herstel zal de nodige kosten met zich mee brengen. Weest hiervan bewust.

Ben je het eens over alle zaken? Verstrek de opdracht altijd schriftelijk en omschrijf of verwijs naar de werkzaamheden waar je opdracht voor geeft.

Met de volgende informatie en tips ben je goed voorbereid en op de hoogte wat er gedaan wordt tijdens de uitvoering.

Planning
Zorg ervoor dat je de planning tijdig ontvangt, zodat je ruim van te voren weet waar je aan toe bent. Normaal gesproken is een badkamer renovatie binnen 2 weken te realiseren.

Werkzaamheden voor aanvang
Wees ervan bewust dat er veel stof vrij kan komen bij het sloopwerk. Verwijder dus zelf zoveel mogelijk persoonlijke bezittingen en scherm open ruimtes zoveel mogelijk af en houd deuren dicht. Vraag wel of het sloopwerk met behulp van stofafzuiging gebeurt. Dit zorgt ervoor dat het meeste stof direct wordt afgezogen. Laat de aannemer de looppaden naar de badkamer toe afdekken met stucloper, zodat de vloer niet bevuild of beschadigd raakt.

Sloopwerk 
Voordat er begonnen wordt met het sloopwerk wordt de spanning er af gehaald, eventueel schakelmateriaal verwijderd en zal het sanitair verwijderd worden. Doe hierna een check of de leidingen en afvoeren goed zijn afgedopt, zodat er geen vuil in kan komen tijdens de sloopwerkzaamheden. Vaak wordt er door de loodgieter en elektricien op de wanden afgetekend waar de leidingen gefreesd dient te worden, tenzij ze dit zelf doen. Vervolgens komt de sloper om het freeswerk te doen en het wand- en vloertegelwerk weg te hakken. Dit kan heel wat geluid te weeg brengen gedurende de dag.

Leidingwerk
Het leidingwerk kan nu worden aangebracht en de doucheput of drain kan worden gesteld.

Stukadoorswerk
De wanden worden uitgevlakt met een cementgebonden mortel. Een gipsgebonden laag is niet geschikt in de badkamer vanwege het vochtgehalte. Een sneldrogende mortel zorgt ervoor dat deze binnen een paar uur overtegelbaar is.

Tegelwerk
De wanden en vloer dienen eerst voorgestreken te worden en de wand/vloeraansluitingen dienen te worden voorzien van kimband welke zorgt voor een goede afdichting. Bij een vlakke ondergrond kunnen de vloertegels worden gelijmd. Indien dit niet het geval is dan worden tegels in de specie geklopt. Houd er in dat geval rekening mee dat de vloer de dag erna dient te drogen waardoor er dus geen werkzaamheden kunnen plaatsvinden.

Afmonteren + afwerking
Het sanitair en het schakelmateriaal kunnen worden gemonteerd waarna het sanitair en de voegen van het tegelwerk worden afgekit. Dan resteert alleen het schilderwerk van het plafond, eventueel de wanden, deur en kozijn waarna het werk gereed is.

Tijdens de uitvoering zelf kan men zaken tegenkomen die vooraf niet zichtbaar waren. Deze zal de aannemer achteraf verrekenen. Zorg ervoor dat je voor de start van de werkzaamheden hebt afgestemd dat wanneer er meerwerk wordt geconstateerd er door jou schriftelijk toestemming wordt gegeven of deze werkzaamheden wel of niet mogen plaatsvinden. Probeer ook de kosten hiervan te achterhalen. Op deze manier kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Ook werkzaamheden die niet zijn uitgevoerd kun je laten verrekenen. Houd zelf ook een oogje in het zeil welke werkzaamheden wel en niet worden uitgevoerd.

Wanneer alle werkzaamheden zijn afgerond kun je een oplevering met de aannemer houden. Geef zaken aan waarvan je vindt dat deze niet naar behoren zijn en laat dat op korte termijn herstellen.

Bepaal de kosten voor jouw badkamer